Jedna od bitnih razlika koju je potrebno shvatiti u WordPress-u je razlika između stranica i članaka.

Iako na prvi pogled deluje da je to isto, postoje razlike u korišćenju ova dva resursa. Stranice su slične sa člancima po tome što imaju prostor za unos naslova, isti uređivač teksta u kome se uređuje sadržaj i povezane metapodatke. Razlikuju se po tome što stranice predstavljaju statični sadržaj na sajtu koji se dosta ređe ažurira i stranice ne zahtevaju neki hronološki tok pisanja.

 


Svaka stranica uglavnom predstavlja neke osnovne informacije o samom sajtu (na primer, ako je reč o firmi sajt će imati stranice sledećeg tipa:

    1. o firmi,
  1. o zaposlenima,
  2. dokumentima,
  3. proizvodima,
  4. iskustvu,
  5. blog stranicu,
  6. kontakt stranicu…).

Stranice jednog veb sajta uglavnom su smeštene u gornjem meniju sajta o čemu će više reči biti u nastavku kursa.

Kreiranje stranica na veb sajtu može se izvršiti na nekoliko načina. Kada ste prijavljeni na nalog vašeg veb sajta i nalazite se u kontrolnoj tabli, možete dodati novu stranicu na dva načina. Prevucite kursor miša do polja novo (crvena strelica na slici ispod) a zatim iz padajućeg menija kliknite na opciju strana (plava strelica na slici ispod) ili jednostavno prevucite kursor miša do kartice strane u levom navigacionom meniju (bordo strelica na slici ispod) a zatim iz padajućeg menije kliknite na polje dodaj novu (zelena strelica na slici ispod).

Da biste instalirali WordPress pomoću instalacije, potrebno je da prvo u vašem pretreživaču ukucate adresu sajta www.wordpress.org. Kada ukucate ovu adresu otvoriće se prozor kao na slici ispod.

Da biste instalirali WordPress pomoću instalacije, potrebno je da prvo u vašem pretreživaču ukucate adresu sajta www.wordpress.org. Kada ukucate ovu adresu otvoriće se prozor kao na slici ispod.

Категорије: O WordPress-u

1 коментар

Korisnik · фебруар 27, 2018 у 3:56 pm

Veoma korisno i poučno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *