Generalno CMS WordPress je počeo kao platforma za sajtove u formatu bloga. Sajt se sastojao od toga da na osnovnoj, naslovnoj strani budu prikazani blog postovi, jedan ispod drugog redosledom objavljivanja tako da poslednji objavljen bude na vrhu. Isto kao i sada prilikom objavljivanja blog postova. Naravno to je moguće menjati, ali tako je krenulo. Osim te naslovne strane, moguće je dodavati i još stranica, isto kao i sada (statične strane sa nekim informacijama).

Kako je WP doživljavao promene, uvedene ja mogućnost da naslovna strana ne bude strana sa blog postovima, nego je administrator mogao da podesi da li će ta strana biti neka konkretna strana od formiranih (o sajtu, o nama, o proizvodu …) ili će to bili strana sa blog postovima. Ta forma je i dan danas zadržana, a plus je u nekim temama omogućeno da naslovna strana bude posebno dizajnirana strana, sa rasporedom blokova potpuno različitih od strane sa blog postovima ili statičnih stranica.

Takav primer je na ovom demo sajtu. Ovde je naslovna strana sa velikom slikom na vrhu, zatim tekstom i tri bloka u jednoj liniji koji daju neke informacije („dobijate svoj sajt“, „efikasno učite“, „stalna podrška“), ispod toga je blok sa četiri polja sa slikama (dva reda i dve kolone), ispod toga polje sa dugmetom za prijavu,  pa ispod toga u jednom redu su tri bloka sa komentarima nekih učesnika i na kraju podnožje (foother) sa kontaktom. Ovaj raspored imate samo na naslovnoj strani u ovoj temi i nema ga više na drugim stranama. Na stranama O sajtu, O nama, Kontakt … imate jedan blok sa tekstom, slikama, videom i eventualno kontakt formom i to je to, ne možete ništa dodatno postavljati. Pored tih strana imate i blog stranu, a u njoj su jedan ispod drugog poređani blog postovi, odnosno članci.

Ovakav raspored sadržaja na sajtu je veoma dobar, a koristi se tako što:

  • na osnovnoj naslovnoj strani u svim onim blokovima poređate informacije koje želite da posetilac sajta najpre vidi. Tu stavite kratke ali važne informacije o tome šta radite i čime se bavite.
  • na dodatnim statičnim stranama postavite malo detaljnije informacije o onome što mislite bi interesovalo posetioca sajta. Mi smo tu stavili više informacije o ovom sajtu, o nama, možete dodati o nekim proizvodima, o uslugama koje nudite …
  • na strani „blog“ se pišu blog članci kao što je ovaj. Tu često pišete članke koje sadrže neke aktuelne informacije, neke korisne savete, edukativne, sve ono što biste voleli da pročitaju vaši posetioci kako biste im se predstavili kao neko ko je ozbiljan, stručan, profesionalan.

To je to … 🙂

Категорије: EdukacijaO WordPress-u

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *